tågænger tågang går på tæer gå på tær

Går dit barn på tæer?

At være tågænger kan skyldes flere forskellige faktorer. Det er vigtigt at forstå både de fysiske og psykiske aspekter, så du bedst kan støtte dit barn. I denne artikel vil jeg forklare hvorfor tågængeri, nogle gange kan være symptom på et nervesystem i ubalance.

Hvorfor går mit barn på tæer?

Når et barn går på tæerne, kan der være flere årsager. En af årsagerne til at børn bliver tågænger kan være fysiologisk. Her ses forkortede sener eller stramme hasemuskler gør det svært for barnet at sætte hælen i jorden. I disse tilfælde kan en kombination af fysioterapi og eventuelt kirurgisk behandling være nødvendigt.

tå gænger
tågang går på tæer

Tågang kan også være neurologisk. Nogle børn oplever en øget muskelspænding på grund af en neurologisk ubalance. Dette kan medføre, at de begynder at gå på tæerne. Hvis dit barn fortsætter med at gå på tæerne efter 3-års alderen, kan det være en god idé at få det tjekket hos lægen for at udelukke eventuelle underliggende neurologiske årsager.

Tågænger og sansemotoriske udfordringer

En af de mest almindelige årsager til sporadisk tågang er, at barnets nervesystem er i en høj arousal tilstand. Dette kan ske, når barnet bliver overvældet af sanseindtryk eller følelser. Forestil dig, at dit barn oplever en overvældende glæde eller opstemthed, og denne overstimulering i nervesystemet får barnet til at gå på tæerne som en form for fysisk respons. For børn med et ureguleret sansesystem kan selv små sanseindtryk virke overvældende.

Primitive reflekser

En anden årsag til at dit barn er tågænger kan være, at barnet har aktive primitive reflekser, som ikke er blevet integreret i nervesystemet. Primitive reflekser spiller en stor rolle i udviklingen af barnets motorik og sansebearbejdning, og hvis de forbliver aktive, kan de skabe ubalancer i nervesystemet, der resulterer i tågang. Jeg hjælper mange børn hver dag som har ubalancer i deres sansesystem og derfor går på tær.

Du kan læse mere om primitive reflekser her

Konsekvenserne ved tågang

Når dit barn konstant går på tæerne, kan det føre til, at senerne over tid forkortes yderligere, hvilket kan gøre det endnu sværere for barnet at sætte foden fladt på jorden. Dette kan resultere i fysiske problemer, som kræver mere omfattende behandling. Derudover kan den øgede arousal forværres, da barnet ikke får mulighed for at komme ned og blive “groundet” ved at have kontakt med underlaget, hvilket er vigtigt for at hjælpe nervesystemet med at regulere sig selv.

Hvordan hjælper jeg mit barn, der går på tæer?

Hvis du har et barn, som er tågænger, og du har prøvet at få det til at gå på flade fødder uden held, kan det være en god idé at søge hjælp hos en børneergoterapeut eller fysioterapeut med erfaring inden for sansemotoriske udfordringer. De kan hjælpe med at vurdere dit barns situation og udarbejde en plan for, hvordan I bedst kan hjælpe barnet.

Aktiviteter, der kan hjælpe:

Her er nogle lege og aktiviteter, du kan prøve derhjemme for at hjælpe dit barn:

  1. Balancebræt eller stor bold: At stå på et balancebræt eller en stor bold styrker balance og koordination. I kan kombinere det med kast af en bold for at aflede opmærksomheden fra fødderne og gøre øvelsen sjov og legende. Denne type balancebræt er min klare anbefaling til brug i hjemmet. Denne luftige pude med små pigge kan også øge den sensoriske feedback fra fødderne og hjælpe med at grounde.
  2. Hoppe på trampolin: Hop på en trampolin kan give barnet mulighed for at brænde energi af og samtidig få kroppen “ned” på jorden igen. Det hjælper også med at stimulere kroppens sanser på en måde, der kan mindske trangen til at gå på tæer.
  3. Skubbe tunge ting: Lad barnet skubbe en tung vogn eller trække en fyldt legetøjskasse henover gulvet. Denne aktivitet giver både vægtbæring og motorisk træning, som kan hjælpe med at aktivere hele fodens kontakt med underlaget.
  4. Lege med fødderne: Lav lege, hvor dit barn skal bruge fødderne, som fx at samle små genstande op med tæerne. Dette hjælper med at styrke foden og gøre barnet mere bevidst om at bruge hele foden.

Hvis du oplever, at dit barn fortsat har problemer med tågang, eller hvis det påvirker barnets hverdag, bør du søge professionel hjælp. Med den rette støtte og indsats kan du hjælpe dit barn med at finde ro og balance i deres krop og nervesystem.

Læs mere om behandlinger og undersøgelser her

Tags:

Comments are closed