Har dit barn overfølsomhed for sensoriske indtryk?

Sensorisk følsomhed betyder at man har en lavere tærskel for inputs. Ligesom selv små indtryk opfanges og registreres. Det betyder, at selv små stimuli eller ændringer i omgivelserne kan fremkalde en stærk reaktion. At være sensorisk følsom kan også betyde at man oplever sanseindtryk mere intenst end andre og at sensoriske indtryk kan have en overvældende effekt. Hvorfor vi ofte ser kraftige reaktioner eller selvudviklede strategier for regulering – herunder stimmings.

Personer med sensorisk følsomhed kan opleve udfordringer i dagligdagsaktiviteter og sociale interaktioner. De kan reagere med stærk frygt, frustration eller endda undgåelse af situationer, der udløser deres sensoriske følsomhed. Det er vigtigt at forstå, at sensorisk følsomhed er en naturlig variation i måden, hvorpå individer oplever verden. Det er ikke nødvendigvis en negativ egenskab, men snarere en unik måde at interagere med omgivelserne på.

sansevenligt miljø
sensorisk følsom

Sådan støtter du dit barn med sensorisk overfølsomhed

For at støtte personer med sensorisk følsomhed er det afgørende at skabe et miljø, der tager højde for deres behov. Dette kan omfatte at minimere stærke sensoriske stimuli, give mulighed for pauser og tilbyde strategier til at regulere reaktionerne på stimuli. Ved at skabe en mere behagelig og tilpasset atmosfære kan man hjælpe disse individer med at trives og deltage mere fuldt ud i deres daglige liv.

En sensorisk profil kan være med til at afklare om dit barn har en sensorisk overfølsomhed, og på hvilke sanse parametre. Det kan variere fra person til person hvordan deres unikke profil ser ud. Jeg laver ofte sensoriske profiler for at hjælpe forældre til bedre at kunne indrette deres børns hverdag.

Kontakt mig her for en indledende konsultation

Sensorisk følsom overfor lyd indtryk

Har du et barn som er særligt sensitiv overfor lydindtryk er det vigtigt, først og fremmest at forstå at, et stresset nervesystem vil føre til et øget alarmberedskab som ofte vil føre til hyper opmærksomhed på lyde. Vi ser derfor ofte at følsomhed overfor lyde aftager når barnet får hjælp til at regulere sit nervesystem.

Det du også kan gøre er fx at bruge hovedtelefoner i situationer hvor der er megen baggrundsstøj. det kan hjælpe dit barn til lige at dæmpe mængden af stimuli som de får ind. Det er en mulighed både at bruge på forkant og på bagkant. Hovedtelefoner er ofte, generelt en god tilføjelse til hverdagen, men har dit barn en egentlig sensorisk udfordring kan i med fordel søge ekstra sparring.

Sensoriske følsom overfor berøringsindtryk

Sensorisk overfølsom overfor berøring? Måske er det tøjet som driller eller ubehag ved at have beskidte fingre?

Så kan små hyggelige sanselege være vejen frem, jeg elsker at lege med kinetisk sand hvor man begraver nogle små dino’er . Når vi arbejder med at øge en tolerance overfor berøringsindtryk er det vigtigt at det er i en leg som motiverer dit barn. Hvis vi presser barnet kan vi øge deres evne til at undertrykke ubehaget, ikke til at tolerere det. Så derfor ønsker vi at det bliver en sjov oplevelse.

Sensorisk følsomhed overfor bevægelse

Holder dit barn sig tilbage på legeplads, utilpas med at dreje rundt, og usikker motorisk helt generelt?

Så skal vi kigge på at hjælpe med at opbygge tolerance og tryghed ved at bevæge sig og få hovedet ud af lod stilling. Det gør vi fx. med en balance bane. Der er mange gode redskaber som man kan tilføje til en balance bane, men et godt sted at starte er med trædesten eller en balancebom fra Gonge, de kan samtidig nemt stables og pakkes væk.

Categories:

Tags:

Comments are closed